Eda měsíc v předvýchově
menu

Eda měsíc v předvýchově

Eda, pejsek, kterému jste dali jméno, má za sebou první měsíc předvýchovy a ten kluk mě pořád překvapuje. Je to milé, aktivní a hravé štěně, ale je tam ještě něco navíc. Kdybych to měl vyjádřit jedním slovem, tak by to bylo „spolupracující“.

Díky tomu docela rychle chápe, co po něm chci, takže na jméno slyšel po pár dnech, přivolání se nám krásně lepší, sednout umí moc pěkně, základy chůze u nohy už tam taky jsou a docela se nechá zklidnit v leže na boku. Za měsíc docela dobrý pokrok. Do nedávna jsme byli omezeni očkováním, mohl jsem se s ním pohybovat jen na bezpečných místech, ale teď už můžeme začít chodit do obchodních center. Zatím chodíme hlavně sledovat „cvrkot“, ale Edu začínají zajímat travelátory, tak se tam už brzy vypravíme na nějaké to cestování. Eda lidi miluje, tak jen musím dávat pozor, aby neměl tendence chodit se s nimi kamarádit, když má práci.

Nedávno jsem třídil a uklízel v kanceláři věci po Mavovi, co budu potřebovat pro Edu a co ne. Mezi nimi i „tahací“ ponožku. Jen jsem ji tak držel v ruce, Eda přišel a začal tahat. Sám od sebe. Nic jiného takhle netahal, ale tu ponožku ano. A s chutí. Jak na to přišel, to nevím. Ale ono je víc takových věcí, kdy se chová, jako by věděl, co má dělat, i když jsme to ještě ani necvičili. Kdybych na to věřil, musel bych napsat, že v minulém životě určitě byl asistenční pes.

Doma je hravý, vydrží si docela dlouho hrát sám se svými hračkami. Pokud je u toho ale Andy, je to jiné. Kluci jsou výborní kamarádi a chtějí spolu dělat různé blbinky. Andy takhle občas sebere Edovi nějakou hračku, Eda to zjistí a jde ji vzít Andymu rovnou z tlamy. A Andy je takový dobrák, že mu ji dobrovolně vydá – ale hned mu jde sebrat jinou… Jen musíme dávat pozor, aby to s tím hraním nepřehnali a aby to nebylo moc divoké. Je s nimi veselo…

Prostě Edík mi zatím dělá radost, dobře se s ním pracuje, trénuje rád (za piškot, úplně nezištné to zase není), ale dokáže se zabavit i sám. Je dost zvědavý a v rušnějším prostředí ještě trochu nesoustředěný, ale jsou mu teprve 3 měsíce a v tomhle věku je to docela normální. Pokud je ale v klidném prostředí, soustředit se docela umí. Prostě skvělé štěně a řekl bych s velkým potenciálem stát se výborným asisťákem.