Tira všemu rozumí
menu

Tira všemu rozumí

Myslím, že by Tira mluvila, kdyby to uměla. Jisté je, že všemu rozumí. Nevím, jak to dělá, ale opravdu mám pocit, že rozumí všemu, co slyší. Nejde jen o povely, tam je to pochopitelné, ona dokonce poslouchá, když se bavíme doma mezi sebou. Citlivě reaguje na náladu lidí kolem sebe. Takže, když je legrace, normálně se začne také smát (otevře tlamu a vystrčí jazyk). Když se někdo hádá, nemá to moc ráda – smutně kouká, a nakonec jde většinou pryč. Co je ale nejzajímavější – pozná, že se bavíme o ní. Vsadím se, že pozná, když jí chválíme nebo naopak. Když o ní mluvíme hezky, vesele kouká a mává ocasem. Dovede to i v úsporné verzi v leže. Když ji ale pomlouváme, nasadí smutný pohled a přijde se hned lísat a udobřit.
No a když je veselo, tak se přidá úplně hned, a to má nejraději. Dokáže se pěkně rozdovádět, až ji z výchovných důvodů musím poslat na místo, aby se uklidnila. Legrace se prostě musí občas ukončit, aby nezvlčela.
Je neuvěřitelné, jak se dokáže proměnit, když dostane vodící obojek, vestu a jdeme ven. Rázem je z ní ukázněný pes, který dělá, co má. Má to takto pěkně rozdělené. Po práci si musí odpočinout a také trochu zlobit.