Dva roky s Naďou
menu

Dva roky s Naďou

Vážení a milí členové Pomocných tlapek,

po půl roce vás opět zdravíme a referujeme o našem soužití s šikovnou společnicí Naďou. Málokdy si odpustím pojmenování šikovná společnice, protože nic Naďu nevystihuje lépe. Už jsou tomu 2 roky, co jsme si jí od vás přivezli a od té doby nám dělá jenom radost. Hezky se stará o Patrika, a především je mu velkou kamarádkou. Nám všem pak vykouzlí úsměv na tváři téměř při každém kontaktu s ní. Je to takový nabíječ dobré nálady a pozitivní energie.

Patrikovi přináší bažanta, dlahy a dokáže donést i boty. Když si ale ostatní členové rodiny své boty neuklidí, tak nerozlišuje, zda bere botu Patrikovu nebo jeho tatínka. Bota jako bota. Pěkně donáší telefon pokud zvoní. Hůře to jde, pokud Patrik jen řekne telefon, protože mu ubyla síla v rukou a on nedokáže zřetelně ukázat tím směrem. Naďa ráda mezi námi pendluje a přenáší předmět od jednoho člena rodiny ke druhému. To jí baví a nás taky. V zimě Patrikovi sundávala rukavice a čepici. Při vycházení z bytu otevírá dveře a čeká, než do výtahu najede Patrik a pak ho následuje. Spoustu věcí už jsme si zautomatizovali, že na ně ani my ani Naďa nemusíme myslet a dávat pokyny a ona už je dělá sama od sebe. Občas se stane, že Patrikovi sundá rukavici v momentě, kdy jsme mu jí právě oblékli a oblékáme druhou…To jsou ale přesně ty chvíle, kdy jí sice poučíme, že teď ne, ale v duchu se zasmějeme.

Naďa je vždy nápomocná při masírování a poctivě odvede za trochu jedlého oleje svou práci. Máme rozdělené pozice – jednu nohu Naďa druhou mamka. Stejně dobře zvládá Naďa polohování. Většinou usne a vydrží polohovat 20 minut zhruba třikrát týdně. Stejně ochotná je také při podávání spadlých věcí. To vystřelí i ze spaní a Patrikovi spadlý předmět podá.

Naďa si udržuje váhu okolo 31 kg. Krmíme jí stále stejnou dávkou krmení a má dostatek pohybu. Chodíme na delší procházky a často hrajeme její oblíbenou aportovací hru. Házíme jí její míček, který aportuje a odevzdává Patrikovi do klína. To je činnost, kterou miluje. Samozřejmě aportuje jen za přítomnosti Patrika a odevzdává zásadně jemu. Snažíme se všechny její oblíbené činnosti směřovat k tomu, aby je dělala vždy jen s Patrikem. Stejně tak odměny dává zásadně on. Je pro něj těžší jí pochválit a pěkně podrbat za ouškem, když mu neslouží ruce, a tak to vynahrazujeme alespoň takto. Nadě pravidelně čistíme zuby gelem, kapeme do uší čistící kapky přibližně jednou týdně (to si tedy nechá, ale je vidět, že se jí to hodně nelíbí), odčervujeme po 3 měsících a začátkem dubna jsme podali tabletu proti klíšťatům a blechám. V lednu jsme také absolvovali pravidelné očkování kombinovanou vakcínou.

V obchodě se chová stále vzorně a pokud s ní jdeme nakoupit bez Patrika, což je v téhle době časté, je velmi disciplinovaná v odložení a následném podání vodítka.

Za pár měsíců budeme slavit Nadiny čtvrté narozeniny a potřetí u nás. Díky vám máme veselejší a bohatší život. Naďa je součástí rodiny a jsme vám za ni a za její výcvik velmi vděční.

Mějte se moc hezky.

S pozdravem Kociánovi