Matěj bude mít brzy 9 let
menu

Matěj bude mít brzy 9 let

Zdravíme z Příbora do Plzně,

náš psí pomocník Matěj bude mít brzy 9 let. I přes šediny kolem čumáku se stále má čilému pohybu a veselé náladě. Občas ho zlobí nohy (po dlouhém ležení trochu pokulhává, ale brzy to rozchodí). I když se sanžíme chodit na pravidelné procházky, Matěj váží kolem 37 kg, což je hodně. Jsme si toho vědomi a budeme se snažit váhu rychle a šetrně snížit. Pravděpodobně za to může špatná velikost jogurtového kelímku, který slouží jako odměrka.

Nedávno jsme navštívili veterináře. Matěj vždy chodil do ordinace rád a s nadšením, ale při této návštěvě byl poprvé ustrašený a tak tak jsem ho dotlačila do dveří. V čekárně jsme byli sami, a já si dovolila mít Matěje "na volno". Pěkně mi ležel u nohou a čekal. Když se otevřely dveře do ordinace a já vstala, Matěj mi utekl na váhu pro psy, která je k dispozici v čekárně. Vzorně na ní seděl a koukal na mě. Nevěděla jsem jestli se mám smát, nebo brečet dojetím. Matěj na mě mluvil: "Mamko, já se zvážím tady a do ordinace už nemusíme, jo?" Při pohledu na číslo v Kg mě ale přešel smích a přepadly výčitky. Bylo jasné, že je třeba zapracovat na příjmu a výdeji.

Matěj je stále nadšený pomocník. Nejraději podává předměty. Když slyší slovo "podej" hned se jeho znuděný oblilčej (protože se dlouho nic akčního nedělo) rozzáří.

Radost mu dělají i jiné povely. Umí dobře otevírat a zavírat dveře, odnášet plíny ke dveřím (nedáváme plíny do odpadkového koše, ale rovnou do popelnice). Rád masíruje nohy a bříško syna. Stále umí i povely, které nepoužíváme často (např. sundá papuče, oblečení, dobře zvládá "vpravo a doleva") Je vidět, že vše má dobře naučeno od štěněčího věku. Také rád vkládá předměty do krabice. To využíváme při uklízení hraček, nebo hodí špinavé prádlo do koše.

Matěj je veliký mazel. Děti si s ním rády hrají a mazlí se. V době covidové často hrajeme hru "člověče nezlob se" a hádejte, kdo nám podává hrací kostku, která často padá na zem - Matěj.

Určitě nemusím psát, jak nám všem covidova situace mění životy, a především ti kteří mají doma děti ví, že je někdy potřeba mít o pár ruk navíc, aby se vše zvládlo - Matěj si s touto situací poradil po svém - protože občas zapomeneme nasypat granule, Matěj si vezme kovovou misku do tlamy a přinese mi ji k nohám, koukne na mě a já slyším: "Mamko?"

Matěj je náš parťák.

Rodina Daleckých.