Soužití s blondýnkou Májou
menu

Soužití s blondýnkou Májou

Opět bychom s Májou chtěli na začátek pozdravit všechny okolo Pomocných tlapek o.p.s., organizaci, která lidem jako jsem já, prostřednictvím čtyřnohých pomocníků, hodně usnadňuje život.

S mojí milovanou, čtyřnohou pomocnicí Májou spolu trávíme už třetí rok, Mája pomáhá s otvíráním dveří, jejich zavíráním, podává spadlé předměty, a to i netradičního tvaru a také třeba klíče. Dokáže mi pomoct s polohováním, když vyndá polštář za zády, nebo pomůže odkrýt deku.
Pomáhá mi vlastně i její přítomnost, a to nejen v oblasti sociální komunikace, ale hlavně se s ní cítím bezpečně, protože v našem městě, ve večerních hodinách, moc bezpečné není. V minulosti se stalo, že jsem byl i já, na vozíku, napaden člověkem, který byl pod drogami. Mája je milá vstřícná, ale také ve večerních hodinách, hodně pozorná a ostražitá, zkrátka mě hlídá. Určitě by nešla do nějakého konfliktu, ono přeci stačí štěknout, a tak si zřídit respekt.

Mája je i mojí Canisterapeutkou. Každý den, když mě manželka otáčí na bok, vyskočí na postel a celá natěšená čeká, lehne si za mne do klubíčka a prohřívá mi záda. Je to neuvěřitelné množství energie, kterou mi tím dokáže předat.

Je to typický vítací pes a jakmile se otevřou dveře, hned běží člověka přivítat. Naučila se také hlídat naše kočky, aby neutekly z bytu. Když už utečou, běží za nimi a nažene je zpátky. Zkrátka dokáže ohlídat svou smečku.

Jak jsem psal minule, mám nějaká zdravotní omezení, zatím nemohu jezdit ani autem, tak podnikáme procházky po okolí. Objevili jsme u nás, na řece Labi nový přístav s dřevěným molem, takže jsem zažil takové dejavu, po 30 letech na molu. (před 30 lety se mi stal úraz, po skoku do vody z mola na Máchově jezeře)

Mája miluje tekoucí vodu, takže když jsem ve vaně, přesvědčuje pohledem manželku, aby jí dala napít přímo ze sprchy. A protože Mája normálně moc nepila a naše 2 kočky taky ne, koupili jsme nerezovou fontánku, pítko určené pro zvířata. Fontánu můžeme určitě doporučit, protože se u všech hodně zlepšil pitný režim. A když jsme u toho zdraví, tak pravidelně kupujeme Máje morkovou kost, kromě toho, že ji miluje, tak krásně udržuje zuby a je prevencí zubního kamene. Také máme speciální zubní pastu a psí kartáček.

Naskytlo se mi, nechat si vyrobit čepici se zvířecím motivem, takže jasná volba… světlý labrador, Máji jméno a také nápis Pomocné tlapky, aby bylo vidět, kam patříme.

Letos se nám jednou při nakupování stalo, že mě oslovila jedna paní, ohledně toho, že pracovní psi jsou vlastně chudáci. Ptal jsem se proč? Pracují a vlastně nemají svůj klid. Snažil jsem se to té paní vysvětlit, marně.

Takže bych tady chtěl zmínit ještě jednou, Mája je moje třetí asistenční fenka a pro všechny 3 je a byla práce zábavou. Proč by, jinak samy přinášely věci atd.
Mája, ale nejenom pracuje, také si hraje, například na zahradě s míčem, který neustále nosí a vlastně ho i podá. Potom má doma svého plyšáka a také mě, který s ní hraje. Pelíšek, její místečko, využívá minimálně, chodí ke mně do postele a také jí dovolujeme odpočívat na gauči…

Tak to je od nás ze Štětí všechno a opatrujte se.

Karel a Mája