ZOO Dvůr králové nejen psíma očima
menu

ZOO Dvůr králové nejen psíma očima

V rámci letní dovolené jsme se rozhodli pro výlet do Dvora Králové nad Labem, respektive do místní vyhlášené zoologické zahrady a jejího safari. Nejprve jsme provedli předběžný průzkum zaměřený na bezbariérovost a možnost návštěvy psů, zejména těch asistenčních. Vše se tvářilo maximálně přívětivě, tak jsme vyrazili.

Pokud zvažujete návštěvu královédvorské zoo a její safari, pak je třeba připomenout jedno zásadní omezení. Tím je zákaz vjezdu do safari autem, v němž se nachází pes, asistenčního nevyjímaje. Důvodem není diskriminace, ale bezpečnost návštěvníků a jejich automobilů. Volně se pohybující šelmy by totiž mohly považovat přítomného psa za lákavou kořist a na takový vůz zaútočit. Pravděpodobnost asi není úplně vysoká, ale zcela zanedbatelné riziko to také není. O volně se pohybující, respektive převážnou část dne polehávající, šelmy na safari bohužel přijdeme, ale to je jediné drobné omezení, které zbytek zoo vynahradí. A řekněme si. Toto omezení platí pro všechny, nejen asistenční pejsky, takže žádná diskriminace :)

Z vlastní zkušenosti víme, že i bez této vyhlášené atrakce stojí návštěva zoo opravdu za to.

Při vstupu do zoo budete pracovníky navedeni na ten pro vozíčkáře a kočárky nejvhodnější turniket. Tedy dle jejich mínění. Nevím, zda to byla náhoda či standard, ale v našem případě to trošku zaskřípalo a závora mě flákla pěkně přes nohy. To Foxy byla ihned bystře v zákrytu za vozíkem, s tím, že „páníček přece cestu prorazí a vedle něj se stejně nevejdu“. :) Asi na třetí pokus se podařilo zajistit závoru otevřenou a projít.

Zde dobrá rada – nezapomeňte si od horlivé obsluhy nechat vrátit vstupenky (pokud jim je dáte do ruky), jak jsme zjistili, budou se Vám možná ještě hodit! A to pozor, v restauraci !!!

Dále už budou jen samá pozitiva.

Přestože se podle mapky Zoo zdá být velká, navíc pokud jste zvyklí na tu pražskou jako já, ve skutečnosti jste na jejím druhém konci (s výjimkou cesty kolem safari, ale o tom později) za 5 minut chůze. Tedy pokud byste chtěli, měli klapky na očích, nebo měli někde domluvený sraz. A hlavně – vše v jedné rovině, žádné kopce jako v Praze, spousta zajímavých zvířat v dosahu, řekl bych skoro pro vozíčkáře, hlavně kvadrouše, zoologický ráj. Takže nám s Foxy to trvalo krásnou věčnost se spoustou pozorování. Foxy se například obzvlášť líbily poskakující antilopy, malé opičky a pavilón ptáků.

Zoologická nabízí také zajímavé povídání o zvířatech u jednotlivých výběhů, kde se dozvíte perličky nejen o prezentovaném druhu, ale i o konkrétních zvířatech které vidíte. Kromě notoricky známých druhů můžu doporučit třeba okapi. Ano, okapi s měkkým i na konci, což je druh krásné a plaché žirafy, kterou nikde jinde v naší republice neuvidíte.

Pokud při „courání“ po zahradě dostanete na něco chuť a nebo žízeň, občerstvení tu jsou tu doslova na každém rohu. Na oběd lze také zajít do samoobslužné restaurace nacházející se u výběhu lemurů, v objektu safari hotelu s vlastním minipivovarem.

Pokud se rozhodnete, že si vyhodíte z kopýtka, můžete také projít do hotelové restaurace, která nabízí nejen obsluhu, ale i vybranější laskominy než masová „závodka“. A zde přichází ta chvíle, kdy budete potřebovat vstupenky. Jelikož je hotelová restaurace, ač v jednom baráku s lemury, prostorem mimo zoo, pro vstup do ní i „návrat zpět “ do areálu je nutné projít turniketovými dveřmi s platnou vstupenkou. A tu jsme my neměli, protože nám jí pikolík u vchodu nevrátil. :-( Útěchou alespoň bylo, že v samoobsluze čepují to místní safari pivo :).

Po dostatečném občerstvení nastal čas na pěší cestu kolem safari parku, ze které jsou jako na dlani vidět kopytníci, nosorožci, žirafy a v krásném vodním parku hroši. Pokud můžu doporučit, tuto procházku nevynechejte. Když se cestou zastavíte na zmrzlinu, budou vás u mlsání pozorovat třeba marabu, nebo i naši čápi bílí, kteří si létají „zobnout“ připraveného krmení. I když budete mít pocit, že ty exotické tvory pozorujete vy, myslím, že oni to z bezpečí výběhu vidí stejně :).

Pokud dojdete až sem, vlastně vás ani nenapadne stýskat si nad tím, že jste to safari neprojeli autem. Navíc na okraj, pokud se člověk dokáže dostat do safari busu, má tu prohlídku i s výkladem (vozíčkáři mají bohužel smůlu). Nám ale průjezd safari ani nechyběl.

Ještě než jsme se vydali na cestu k domovu, obešli jsme výběh surikat, které svými kousky zlepší náladu i největším škarohlídům.

A co na to vše Foxy? Zvířata všech druhů pozorovala s absolutním klidem, zájmem a vzorně. Nejvíc jí iritovali psi ostatních návštěvníků, hlavně štěkající „smetáci“ (jak říkáme ňafajícím a vlezlým psům všech velikostí, aby se snad někdo neurazil). Nicméně, s postupujícím časem, a možná i trochu únavou, ji zajímat přestávali. A při pozdním odpoledni už jí byli opravdu ukradení.

Pokud tedy někdo potřebuje potrénovat reakce na dotěrné psy, celodenní pobyt v královédvorské zoo je výbornou volbou. A jak jsme zjistili, má to vcelku dlouhodobý efekt. K té krásné a poučné procházce je to bonus, který se vyplatí. Takže jsme tu určitě nebyli naposledy.