Andy v korunách stromů
menu

Andy v korunách stromů

Vedra v polovině srpna nás donutila alespoň na den prchnout z rozpáleného Hradce, tak jsme vyrazili do Krkonoš. Konkrétně do Janských Lázní, podívat se na tamní stezku korunami stromů.

Na jejich webových stránkách jsme zjistili, že stezka je bezbariérová a vhodná pro vozíčkáře, ale uváděli, že na stezku nesmějí psi. Takže telefon a ještě ověření. Nakonec se ukázalo, že zákaz psů pro asisťáky neplatí, ti na stezku mohou. Tak jsme vyrazili.

Na parkovišti několik míst pro vozíčkáře, v restauraci u východu ze stezky opravdu dobře udělané a prostorné bezbarierové WC. Po malém osvěžení po cestě a náležitém vyvenčení všech zúčastněných jsme vyrazili na stezku. První část vede opravdu korunami stromů, chodník je dřevěný na ocelových nosnících, takže celá konstrukce je velice bytelná. Sklony sice nejsou velké, ale celá stezka je dlouhá, na mechanickém vozíku spíše pro svalovce nebo s doprovodem, ale pro elektrický vozík žádný problém. Šířka chodníku je naprosto dostatečná, aby vedle vozíku mohl pohodlně jít i asistenční pes. A i pro psy je dřevěný chodník docela příjemný povrch. Na této části stezky je několik zastavení, kde si člověk může přečíst spoustu zajímavostí o krkonošské přírodě.

Ale na konci stezky čeká vyhlídková věž, vysoká přes 40 metrů. Není „povinná“, v tomto místě se dá odejít ze stezky i bez návštěvy věže, ale nezkusit to by byla škoda. Cesta nahoru je spirálovitá po obvodu věže, ale ani tady není sklon nijak velký. Jen pojedete nebo půjdete mnohokrát dokola po mírně stoupajícím chodníku, než se dostanete nahoru. I tady vás čeká spousta informací, ale spíše o věži samotné. Ale nakonec se dostanete až nad koruny stromů a ten výhled stojí za to.

Dolů můžete jít zase po chodníku spirálovitě dolů, pro odvážlivce je ale k dispozici i tobogan. My jsme samozřejmě zvolili poctivou cestu „po svých“. No a u východu ze stezky je už výše zmíněná restaurace, kde je možné dát si oběd, v klidu posedět a strávit čerstvé zážitky.

Jarka i Andy to zvládli úplně v pohodě, celá stezka, pokud navštívíte i vyhlídkovou věž, je dlouhá 2250 m, takže na ní strávíte nejméně hodinu. Stezka je velice bezpečná, opravdu stoprocentně bezbariérová. A komu by to nestačilo, o pár set metrů dál je spodní stanice kabinkové lanovky na Černou horu, kam mohou vozíčkáři i psi.

Celkový dojem i z pohledu vozíčkáře je velmi pozitivní. Bezbarierovost stoprocentní, obsluha v restauraci i u pokladen velice příjemná, prostě - Andy doporučuje!!!

Webové stránky: https://treetop-walks.com/krkonose/