Jarní canisterapeutická víkendovka a zkoušky 2023
menu

Jarní canisterapeutická víkendovka a zkoušky 2023

V pátek 10. února 2023 byla zahájena Pomocnými tlapkami o.p.s. dvoudenní Jarní canisterapeutická víkendovka, na kterou v neděli 12. února 2023 navázaly Canisterapeutické zkoušky. Všechny tři dny jsme strávili ve SPORTPENZIONU POHODA v Letkově u Plzně, kde jsme našli zázemí spojené se stravováním a hlavně přednáškovou místností s veškerou potřebnou technikou.

V pátek odpoledne, po zahájení, jsme společně odjeli do Plzně na návštěvu Hospicu sv. Lazara. Zde se nám věnovala fyzioterapeutka, která nás seznámila se zařízením a následně jsme procházeli některé pokoje, kde jsme měli možnost (se souhlasem) vykonávat canisterapii. Po příjezdu zpět z Plzně do Letkova byl čas věnovaný prezentaci Pomocných tlapek o.p.s., kde jsme se seznámili s jejich činností. Prezentace byla doplněna videoukázkami z canisterapie a výcviku asistenčních psů. Po krátké přestávce byl prostor pro zúčastněné k předávání informací o canisterapii. Účastníci přímo na místě přispěli na tento výcvik zakoupením propagačních předmětů. Po pauze na večeři na nás čekal poslední bod pátečního večerního programu, a tím byla beseda s veterinářkou MVDr. Šárkou Navrátilovou.

Náplní sobotního dopoledne byla přednáška Mgr. Ivy Bajtlerové pod názvem „Canisterapeutické základní pojmy, cíl, práva a povinnosti“. Po obědě a odpočinku jsme pokračovali s Mgr. Ivou Bajtlerovou workshopem - Canisterapie v praxi – metody a cíle. Během něho byla názorně ukázána řada konkrétních nápadů, tipů, pomůcek pro práci canisterapeuta, doplněná prezentací a videem. Druhý den CT víkendovky byl zakončený programem s praktickými ukázkami pod názvem „Hlavolamy pro psa“, který vedla Bc. Sabina Zima.

V neděli začínaly Canisterapeutické zkoušky příjmem a veterinární prohlídkou. Po zahájení následovalo testování.

Zkoušek se zúčastnilo celkem 31 canisterapeutických týmů. Mezi zastoupená plemena patřila například: Pudl střední, Aljašský malamut, Border kolie, Labradorský retriever, Australský labradoodle, Irský setr, Francouzský buldoček, Peruánský naháč velký, ale i kříženci. Zkoušky, které probíhaly celé dopoledne ve dvou testovacích skupinách, absolvovalo 31 týmů – 26 týmů prospělo na výbornou, 4 týmy prospěly a 1 tým neprospěl. Po výborném obědě ve SPORTPENZIONU POHODA, v odpoledních hodinách následovala beseda – předávání zkušeností z oblasti canisterapie. Odpolední program se pomalu blížil k závěru, kde nás čekalo slavnostní vyhodnocení Canisterapeutických zkoušek – předávání certifikátů úspěšným CT týmům společně s volným výběrem propagačních předmětů od XXXLutz Plzeň – Černice. Zároveň proběhlo vyhodnocení „psího sympaťáka“. Po ukončení předání bylo možné si zakoupit označení CT týmů (triček, košilek a šátků pro psa). Závěrem jsme si popřáli hodně prožitých pěkných chvil při vykonávání canisterapie a šťastnou cestu domů.

Při hodnocení tohoto dne, bych chtěla poděkovat za vstřícnost personálu SPORTPENZIONU POHODA v Letkově u Plzně a všem canisterapeutickým týmům za příjemnou atmosféru, kterou v průběhu CT víkendovky a CT zkoušek tvořily.

Závěrem informace pro budoucí zájemce o Canisterapeutickou víkendovku + Canisterapeutické zkoušky - propozice s přihláškou najdou na webových stránkách. S dalšími informacemi se můžete seznámit na www.canisterapie.cz.