Canisterapie v praxi
menu

Canisterapie v praxi

Dobrý den, posílám Zuzanku, která složila zkoušky na podzim a letos jsme začali s canisterapií.

Už na začátku jsem díky její povaze měla jasno, že vhodná bude zejména ke starším lidem a klienti budou lidé z domova seniorů. Začali jsme u mobilních klientů, kde sklízela úspěchy a pomalu jsme se přesunuli k nemobilním pacientům, což byl od začátku náš cíl. Zdravotní přínos pro staroušky je tam viditelný, ale psychický přínos je skoro hmatatelný. Ti lidé doslova září, paní byla tak nadšená, že by snad i spadla z postele, jen aby měla Zuzanka místo a byla u ní. Pán na druhé fotce si k ní klekl a začal ji objímat. Já i ergoterapeutka jsme jen zůstaly koukat, bylo to tak spontánní a nečekané. Později mi bylo jasné proč ta reakce, sám měl dříve pejsky a tak mu ten kontakt chybí a opravdu si ho užíval.

Zuzka si zaslouží obrovskou pochvalu, protože celou dobu se chovala přímo ukázkově, byť to muselo být náročné i pro ni. Byla klidná, trpělivá, vše snášela, na postel skákala opatrně a ještě opatrněji si lehala. Jsou psi, kteří se canisterapii a tomu všemu dokážou naučit, ona už se ale jako canisterapeutický pes narodila...

Mimochodem dnes měla opět za sebou další hodinu a byla nejen u nemobilních klientů, ale i u handicapovaných (konkrétně paní na poslední fotce nevidí) a tak veškeré dotyky byly o to intenzivnější. A opět to zvládla na výbornou a skvěle komunikovala a kontakt si užívali nejen klienti, ale i ona. Nebo alespoň tak u toho vypadala:)

Věděla jsem, že canisterapie je užitečná, ale netušila jsem, jak moc. Až teď zjišťuji, jak moc je pro některé lidi ten kontakt se psem důležitý a jak velkou radost dokáže přinést. 

(Stejně nechápu, že tak skvělý pes mohl být v útulku. A vlastně bych dotyčnému měla poděkovat, že byl takový blbec a vyhodil ji).

Přejeme krásný víkend a ještě jednou děkujem.