Z Plzně do Prahy po svých do 24 hodin za českou gastronomii
menu

Z Plzně do Prahy po svých do 24 hodin za českou gastronomii

Gastrothon je super – ultramaraton, který se běží #zagastro ale i pro dobrou věc. Hlavní výzvou je ujít/uběhnout/ujet na kole trasu Plzeň – Praha do 24 hodin.

Je to běžecko-cyklistická výzva přátel a podporovatelů české gastronomie (a nejen těch).“ říká zakladatel závodu a běžec v jedné osobě, Jiří Panuška. První ročník se startuje 11. 6. z restaurace Plzeňka Plzeň v Plzni v 17:00 a končí v restauraci Červený Jelen v Praze rovněž v 17:00.

Doporučená trasa měří přes 113 km. Při nultém ročníku, který probíhal loni v prosinci a běžel se opačným směrem z Prahy do Plzně, si ho závodníci protáhli blouděním ale až na necelých 117 km.

Po cestě budou připravena 4 stanoviště support teamu s občerstvením. Občerstvení bude čekat i v cíli, včetně čepovaného piva z Červeného Jelena za odměnu za zdolaný závod. Závodníkům pořadatelé ale doporučují ještě vlastní self-support teamy, které dokážou reagovat na závodníkovy subjektivní potřeby.

Hlavní filozofií Gastrothonu je podpora české gastronomie, která byla v posledním roce významně zasažena koronavirovou krizí. Tento obor je součástí české kultury, plný talentovaných a poctivých lidí, má hluboký zásah do dalších odvětví, ale potýká se i s nevalnou pověstí. Na to vše je cílem poukázat.

„Proto nefňukavou formou chceme na to vše upozornit a ukázat, že jsme silní. Samozřejmě potřebujeme podpořit, zároveň potřebujeme i fér jednání. Je pro nás nebytné opatření a kompenzace znát včas, abychom mohli reagovat.“ vysvětluje Jiří Panuška.

Kromě sportu a gastronomie má Gastrothon i charitativní část. Tímto během chtějí pořadatelé podpořit i projekt Pomocné tlapky o.p.s., což je nezisková organizace poskytující asistenční psy zdravotně postiženým. Sbírka probíhá formou sbírání bodů za vykonanou sportovní aktivitu v aplikaci EPP – Pomáhej pohybem od Skupiny ČEZ a Nadace ČEZ.

Registrace je možná na webových stránkách Gastrothonu – www.gastrothon.cz.

 


Kontakt pro média

Pavla Dolenská
ředitelka závodu

pavla.dolenska@gmail.com
733 549 102

 

Jiří Panuška
Komunikace, sponzoring, účastník běhu

jiri@redcastle.cz
724 618 630