Výroční zpráva 2009

Vloženo: 31. 7. 2010
Výroční zpráva 2009 - náhled na obálku

Rok 2009 je již devátým rokem, kdy Pomocné tlapky o. p. s. cvičí asistenční psy pro tělesně znevýhodněné spoluobčany z celé České republiky. Standardy s vysokými nároky na kvalitu výcviku psů a péči o naše klienty, které byly nastaveny u vzniku této neziskové organizace, jsou zúročeny v dobře prováděné práci našich čtyřnohých svěřenců a ve spokojenosti klientů. Ti, díky svým psím asistentům, mohou žít kvalitnější život, především díky nazpět získané nezávislosti a samostatnosti. Naše společnost v tomto období pečuje již o dvaaosmdesát pracujících asistenčních týmů a šikovných společníků po celé České republice.

Tento rok byl trochu zvláštní a vůbec nezačal dobře. Prohráli jsme nerovný boj o život asistenční fenky Emy, která byla v nejlepších letech. V den, kdy jsem musela rozhodnout, zda jí umožníme odejít do psího nebe, nás s trenérkou Olgou Tomášů čekalo první setkání s pracovníky Nadace Leontinka. Ačkoliv byla určitě tato prohra při setkání na nás znát, navázaly jsme s nadací krásnou spolupráci v rámci projektu „Psí oči“. V jarních měsících se nám do společnosti vrátili dva zlatí retrievři, které si klienti z různých důvodů nemohli ponechat. Tito psi byli ve výborné zdravotní i pracovní kondici a mohli být předání dalším klientům, kteří čekali na své asistenty.

Počátek června byl ve znamení promoce asistenčních psů a dalšího ročníku Charity Golf Party v Karlových Varech, kam jsme byli jako hosté přizvání a měli jsme tu čest odvést si část úctyhodného výtěžku z dražby. V průběhu dalších měsíců jsme pokračovali ve spolupráci s kapelou Čechomor a našim generálním partnerem pojišťovnou Kooperativa v prezentaci společnosti na koncertech v rámci Čechomor Kooperativa tour. Třetí ročník nepokazil ani fakt návratu třetího vráceného mušketýra psa Honzy, který, stejně jako dva předchozí pejsci, brzo opustil středisko Pomocných tlapek a našel domov v nové rodině.

Ve druhém pololetí tohoto roku nás již nepotkaly žádné nepříjemnosti. Pro společnost znamenalo díky našim partnerům, sponzorům, přispěvatelům i veřejné sbírce jistou finanční stabilitu. Byli jsme přítomni na desítkách úžasných veřejných akcí i přednášek pro děti a mládež po celé republice. Na koncertech v rámci Čechomor Kooperativa tour se o naší činnosti dozvědělo přes 30 tisíc lidí, kteří kromě zaslaných DMS zpráv zakoupili i malé dárky s logem Pomocných tlapek pro své blízké.

Činnost naší společnosti by nebyla možná bez profesionální práce trenérů a spolupracovníků, bez špičkové výchovy štěňat našich vychovatelů, bez klientů, kteří využíváním asistenčních psů propagují činnost naší společnosti, a samozřejmě bez našich sponzorů.

Dovolte mi na tomto místě poděkovat všem, kteří nám pomáhají plnit sny našich klientů.

Hana Pirnerová ředitelka společnosti Pomocné tlapky, o. p. s.