Výroční zpráva 2008

Vloženo: 14. 7. 2009

Pomocné tlapky o.p.s. předkládají již osmou výroční zprávu.
Životní problémy našich tělesně znevýhodněných klientů nejsou pouze jejich záležitostí, nýbrž věcí nás všech. My se snažíme hledat stále nové cesty, které by pomohly situaci handicapovaných lidí postupně zlepšovat.

Rok 2008 byl plný pracovních aktivit spojených s přípravou asistenčních psů, s přípravou klientů na soužití s budoucím psím asistentem, a také následnou péčí o nové i staré týmy. V rámci pravidelných rekondic jsme přetestovali 48 týmů a provedli 18 individuálních návštěv při našich pracovních cestách po celé republice.

Našim cílem bylo také představit naše aktivity v rámci mnohých veřejných akcí. Kromě účasti na dvou největších veletrzích Non Handicap a Hospim Medica, byla nejvýznamnější akcí naše účast na 43. MFF v Karlových Varech.

I když při koncertě skupiny Čechomor, která už druhým rokem podporuje naši společnost v rámci Čechomor Kooperativa tour pršelo, neodradilo to návštěvníky prožít příjemný podvečer a podpořit naši činnost odesláním DMS, či zakoupením reklamních předmětů. V rámci druhého ročníku Čechomor Kooperativa tour mělo při koncertech této kapely možnost shlédnout film o naší činnosti více než 35 000 lidí.

V tomto roce jsme rozšířili počet vzdělávacích přednášek pro mateřské, základní, střední a speciální školy. Snažíme se, aby se s naší činností a problematikou zdravotně postižených lidí seznámilo co nejširší spektrum mládeže. Jsem velice ráda, že tato osvěta už přináší své „ovoce“. Při výcviku psa ve městě, označeného košilkou asistenční pes ve výcviku, si maminka vedoucí za ruku čtyřleté dítko chtěla bez požádání psa pohladit. Na to reagoval špunt slovy: „Mami, nesmíš ho hladit, to je pejsek z Pomocných tlapek!“ Na dotaz, odkud to ví, odpověděl hrdě, že ze školky...

Nadále jsme pokračovali v přípravě dobrovolníků v oblasti canisterapie. Vzhledem k narůstajícímu zájmu o tento druh dobrovolnické činnosti, potřebě věnovat této oblasti dostatek času, pečlivou přípravu a koordinaci dobrovolníků byla v tomto roce zahájena příprava samostatného právního subjektu, zcela nezávislém na naší organizaci, která se bude věnovat „zvířecím terapiím“. Na sklonku roku vznikla Anitera o.p.s, která se bude věnovat vzdělávání dobrovolníků na poli CT. Naše společnost se bude nadále canisterapii věnovat především využíváním canisterapie v praxi a osvětě.

O dalších našich aktivitách a činnostech se dočtete na dalších stránkách výroční zprávy. Dovolte mi zde ještě poděkovat mým spolupracovníkům a dobrovolníkům za profesionálně odváděnou práci a našim sponzorům, partnerům a přispěvatelům za jejich podporu, bez které bychom nemohli plnit sny našich klientů.

Hana Pirnerová