Výroční zpráva 2003

Vloženo: 14. 12. 2004

Rozhovor se zakladatelkou společnosti Hanou Pirnerovou

Co Vás vedlo k založení obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky?

Srdce Pomocných tlapek tvoří dvě rodiny; kromě té naší jsou to ještě manželé Tomášů, kteří se již dříve zabývali výcvikem psů pro nevidomé a obraceli se na ně i tělesně postižení lidé s přáním získat asistenčního psa. Tak vznikla myšlenka tyto sny splnit. Odborníky, kteří měly zkušenosti, píli a trpělivost, jsme tedy díky Tomášů měli. Já jsem měla zkušenosti s výběrem vhodných psů, jejich předvýchovou pro speciální účely a nechyběla mi také "prořízlá pusa" a dostatek kuráže žádat o peníze. Slečna Molová, která si před léty z naší stanice koupila pejska, měla zase potřebné jazykové znalosti, které byly nutné pro získání prvních informací o výcviku v USA. Byla také schopná překládat příslušné materiály, tvořit naše tiskopisy, letáky a také webové stránky.

Kterou událost v roce 2003 považujete za nejdůležitější?

Nemohu uvést pouze jednu - byl to celý sled událostí, kterými naše společnost prošla. Podstatné pro nás bylo především to, že jsme získali velkou důvěru klientů, kteří chtějí vycvičit svého asistenta. Letos se naše společnost také rozrostla o dalších deset asistenčních týmů. Tyto týmy by nemohly vzniknout bez důvěry sponzorů, dárců i úřadů, tedy všech, kteří nám svěřili své peníze, za něž můžeme realizovat sny postižených spoluobčanů. Také to, že opakovaně přispívajících dárců přibývá, nám umožňuje další vzrůst.

Navíc jsme získali cennou dotaci od Ministerstva práce a sociálních věcí a udrželi jsme si také přízeň velkého donátora, akciové společnosti Transgas. Nemenší význam pro nás má další významný dárce - firma VAS v.o.s. paní Nadi Kalinové. Naším partnerem se k tomu stala významná pojišťovna Kooperativa a.s. a obdrželi jsme i granty z nadace Duhová energie.

To vše, spolu s téměř dvěma desítkami stálých přispěvatelů, kteří posílají každý měsíc na náš účet ze své mzdy od 100 do 1000 korun, znamená pro nás finanční stabilitu, která je zárukou toho, že budou vycvičena i štěňata ve výchově. Především jsou tyto dary podmínkou klidu a pohody, kterou potřebují všichni, kteří pracují s klienty, vychovateli, psy- Neměla bych zapomenout také na význam, který pro nás měla účast na konferenci uznávané evropské asociace asistenčních psů v Berlíně, kde nám bylo nabídnuto plné členství.

Jaké jsou nejzávažnější problémy spojené s činností společnosti?

Je to nezájem příslušných orgánů o řešení problematiky asistenčních psů, především co se týče zrovnoprávnění asistenčních psů se psy vodícími. Jedinou pozitivní změnou byla úprava vyhlášky ministerstva zdravotnictví, která povolila vstup našich psů do obchodů s potravinami.

A Vaše plány do budoucna?

I nadále chceme cvičit asistenční psy podle nejpřísnějších mezinárodních kritérií. Pro klienty hodláme nadále rozšiřovat naše služby formou pravidelných rekondičních cvičení a setkání. Naším cílem je také rozšířit testování terapeutických psů nejen na Plzeňsku, ale i na Zlínsku, a tím rozšířit řady dobrovolníků v této oblasti.

Pracovníci Pomocných tlapek pracují neustále naplno, takže věřím, že asistenční psi se žlutou košilkou a černým logem na bocích, které už nyní můžeme vidět na ulicích po celé republice, jsou nejlepším potvrzením dobré investice pro všechny naše sponzory. Mohou si tak být jisti, že finance, které nám svěřili, věnovali na dobrou věc. Proto bych si dovolila na tomto místě všem dárcům, sponzorům a dobrovolníkům poděkovat. Díky Vaší účinné pomoci se nám daří činit co nejvíce lidí šťastnými.